Sådan sparer du på varmen

  • Del:

Det er ikke altid de store ændringer, du skal foretage for at spare lidt på varmen og få en bedre udnyttelse af den. Selv små ting som gode radiatorvaner, kan hurtigt give en bedre varmeøkonomi.

Undlad at tildække din radiator
Hvis du lægger tøj eller andet på din radiator vil den varme væsentlig mindre effektivt. Det bremser cirkulationen af den varme luft rundt i rummet. Det er også en god ide at især termostaten holdes fri, da du ellers risikerer, at radiatoren stopper med at varme. Har du noget vådt tøj kan du evt. hænge det i nærheden af radiatoren, så har du stadig den gode effekt af radiatorens varme.

Sørg for at alle radiatorer er indstillet ens
En radiator, der er skruet helt op, er en dårligere og dyrere løsning end fire radiatorer, der afgiver 25% varme hver. Selvom én radiator let ville kunne klare varmebehovet i et rum, er det derfor mere økonomisk at indstille alle radiatorer på svag varme.

Lad alle radiatorer være tændt
Af hensyn bygningen skal alle værelser i boligen helst være opvarmede. Det gælder også soveværelset og andre rum, som du normalt ville holde køligere end resten. Den anbefalede temperatur er mellem 18 og 21°C grader i opholdsrum som stue, køkken og soveværelse. Stor forskel på temperaturen i rummene kan give træk og kolde vægge. Det er derfor bedst af hensyn til indeklimaet, at indstille temperaturen sådan, at soveværelset fx er 18°C og stuen 21°C.

Indstil termostatventilen korrekt
Stil termostatventilen på radiatoren mellem trin 3 og 4. Dette giver en temperatur på mellem 18°C og 21°C. Hver streg betyder en 5-6% større varmeudgift.

Luk radiatorerne, når du lufter ud
Husk at skrue ned for radiatorerne, når du lufter ud, ellers vil radiatortermostaten registrere, at der bliver koldt i rummet og derefter øge varmegennemstrømningen.

Indstilling af varmtvandsbeholder
Hvis du har din egen varmtvandsbeholder er det vigtigt, at den ikke har en temperatur højere end nødvendigt. Generelt er det ikke nødvendigt at indstille den højere end 55°C. Ved denne temperatur er risikoen for bakterieudvikling begrænset.

Luk for fjernvarmen, når fyringssæsonen er slut
Når fyringssæsonen slutter, er det en god idé at stoppe for radiatoranlæggets cirkulationspumpe. På denne måde undgår du, at der kommer varme ud i radiatorerne.

5 gode spareråd

  1. Stil altid termostaten på varmeapparatet mellem trin 3 og 4. Det giver en stuetemperatur på 18-21 °C. Hver ekstra grad betyder en stigning på ca. 5 % i varmeregningen.
  2. Åben altid alle radiatorer i rummet. Én radiator for fuldt blus er en uøkonomisk løsning.
  3. Undlad at dække radiatorer eller termostaten til. De skal holdes fri for at kunne fungere.
  4. Luk aldrig helt for varmen i rum, du ikke bruger. Stil termostaten på trin 1, hvilket svarer til 12–14 °C, ellers kan bygningen tage skade.
  5. Sluk for cirkulationspumpen, når du ikke har brug for varme.

Fandt du det du søgte?

Driftsinfo