Stop madspild

  • Del:

Hvert år smider danskerne 260.000 tons mad ud i skraldespanden, som ellers kunne være spist. Det er spildte ressourcer, og derfor skal vi stoppe madspild. Hvis vi hver især forebygger madspild, så får vi også en mere bæredygtig hverdag.

Foto: Stop Spild Af Mad
Foto: Stop Spild Af Mad

Hvorfor smider vi i Danmark friske madvarer ud, når mennesker i 3. verdenslande sulter? Hvorfor bruger vi ressourcer på at producere fødevarer for bare at smide dem ud? Når emnet 'madspild' dukker op, så kan man stille sig selv mange spørgsmål. For madspild giver ikke særlig meget mening.

Herhjemme i Danmark har Stop Spild Af Mad bevægelsen bragt madspild på alle danskeres dagsorden, og de er eksperter i, hvordan vi passer bedre på vores ressourcer. Vi har derfor fundet nogle gode råd hos Stop Spild Af Mad om hvorfor, og hvordan vi derhjemme kan bekæmpe madspild. Dem vil vi dele med dig her.

Hvorfor skal du forebygge madspild?

  • Det er spild af penge. Hver gang du smider mad ud, smider du penge i skraldespanden.
  • Du mindsker din husholdnings miljøbelastning og CO2-udslip.
  • Du tager vare på jordens knappe ressourcer.
Foto: Stop Spild Af Mad

Foto: Stop Spild Af Mad

Hvordan bekæmper du madspild?

  • Brug både dit køleskab og din fryser til at opbevare ubrugte fødevarer. Husk evt. at sætte datomærkning og beskrivelse på emballagen.
  • Tage udgangspunkt i dine madrester når du skal planlægge det næste måltid, så du husker at få brugt dem. Se det som "fast food" eller ingredienser til en ny ret. 
  • Hav styr på mærkninger som 'Sidste anvendelsesdato' og 'Mindst holdbart til' eller 'Bedst før'. Pasta, mel og slik med deklarationen 'Bedst før' kan sagtens holde længere tid end datoen på pakken. Det bedste råd er altid at brug dine sanser: lugter det godt, ser det fint ud og hvordan smager det?
  • Gem dine grøntsagsrester som skræller i en pose i fryseren, som senere kan blive til bouillon. Tip: Gammel parmesan gør underværker i den.
  • Opbevar dine råvarer korrekt. Det kan du gøre med bøtter, plastposer, bomuldsposer både inde i og uden for køleskabet afhængig af fødevare.
Foto: Stop Spild Af Mad

Foto: Stop Spild Af Mad

Du kan blive meget klogere på bekæmpelse af madspild, og hvordan du selv kan forebygge det, på Stop Spild Af Mad's hjemmeside her.

App's der bekæmper madspild

Du kan også finde nogle app's til din smartphone og tablet, der kan hjælpe dig med at stoppe madspild. Vi har fundet et par af vores favoritter:

Fandt du det du søgte?

Driftsinfo