Rent vand til Glostrups møgunger

  • Del:

Sætter du pris på dit rene drikkevand? Så skal du droppe sprøjtegift i haven. Sådan er budskabet fra os i kampagnen ’Rent vand til møgungerne – Drop sprøjtegiften i haven.

Rent vand til møgungerne - Drop sprøjtegiften i haven

Vi tager det som en selvfølge, at der er rent vand i hanen, og sådan skal det også være i fremtiden. Sprøjtegift har for længst nået pensionsalderen, men desværre spøger det stadig rundt om i nogle hjem, og det truer grundvandet. Derfor sætter vi fokus på brugen af sprøjtegift med kampagnen ‘Rent vand til møgungerne - Drop sprøjtegiften i haven’, der starter den 15. marts.

Bare én dråbe kan skade dit drikkevand

Det kan virke som et quick-fix at finde sprøjtegiften frem for at fjerne alger på fliserne eller dræbe irriterende insekter. Men det har store konsekvenser, når giften spredes i haven. Det siver ned i jorden og forurener til sidst grundvandet. Rent faktisk kan bare én enkelt dråbe sprøjtegift forurene en hel husstands drikkevand.

I Danmark har vi rent vand, som kan drikkes lige fra hanen, men du skal ikke langt væk fra Danmarks grænser, før dette ikke er tilfældet. Rent vand er ikke en selvfølge, og derfor skal vi sammen beskytte grundvandet.

Det meste af Glostrups drikkevand pumpes op fra forskellige boringer rundt om i kommunen. Derfra sendes vandet videre gennem vandværket og ud til os, så vi kan drikke det.

“Vi bor altså ovenpå grundvandet, og derfor er det så vigtigt, at vi passer på vores lokale drikkevand. Så vi skal smide vores sprøjtegift ud,” siger Henrik Nicolaisen, afdelingsleder for vand og varme i Glostrup Forsyning.

Gør kål på ukrudtet - uden sprøjtegift

Det er nødvendigt helt at droppe brugen af sprøjtegift i haven, da det kan forurene drikkevandet. Der er mange effektive, naturlige måder at bekæmpe ukrudt og gøre kål på alger, mos og irriterende skadedyr:

  • I stedet for sprøjtegiften kan du plante tæt og sørge for at luge. Det gør det svært for ukrudtet at komme op.
  • Fliserne kan blive pæne igen ved at slibe dem med sand, og en ukrudtsbrænder kan ødelægge det ukrudt, der finder vej mellem fliserne.
  • Døjer du hvert år med bladlus eller andre skadedyr på dine planter? En kraftig vandstråle kan reducere de værste angreb, og når du undgår sprøjtegiften, giver du samtidig plads til, at nyttedyrene kan gøre deres arbejde med at bekæmpe skadedyr.

Fælles front mod sprøjtegift

Der står en stærk alliance bag kampagnen for at bekæmpe sprøjtegift i haverne. Deltagerne i ‘Rent vand til møgungerne’ tæller Novafos, HOFOR, Birkerød Forsyning, Tårnby Forsyning, SK Forsyning, Klar Forsyning, Dit grundvandssamarbejde og Glostrup Forsyning.

“Sammen bekæmper vi sprøjtegift, og sammen passer vi på vores fælles grundvand. Hvis du får naboen med, kan vi fortsat have rent vand i hanen til ’møgungerne’,” siger Henrik Nicolaisen.

Du kan også læse om kampagnen på vores kampagnesite, hvor du også kan se kampagnevideoen.

Fandt du det du søgte?

Driftsinfo