Mand reparerer tørretumbler

Fra brugt til genbrugt

Affald

De hårde hvidevarer, du afleverer på Glostrup Genbrugsstation, kan snart få en længere levetid. De skal genbruges, og det skal ske ved at istandsætte dine indleverede produkter, som så kan sælges videre for at blive brugt i nye hjem.

Glostrup Forsyning, Vestforbrænding og firmaet Recirk er gået sammen om en etårig forsøgsaftale, der skal bidrage til at forlænge levetiden på nogle af de brugte hårde hvidevarer, der bliver afleveret på Glostrup Genbrugsstation. Derfor kommer Recirk til at reparere afleverede hvidevarer, de vurderer som brugbare, som derefter kan få nyt liv i nye hjem.

En ’ny’ vaskemaskine?

Du kender det nok. Pludselig stopper din vaskemaskine med at virke, og tøjet ligger sammen med vandet indeni maskinen. Du er nødt til at redde dit tøj og aflevere vaskemaskinen på genbrugsstationen, hvorefter du skal ud og købe en ny. Eller du har måske oplevet, at dit køleskab stopper med at virke, eller din tørretumbler ikke er så effektiv længere?

Løsningen er oftest at købe nye hvidevarer, men næste gang vil du måske i stedet købe genbrugt.

Det nye samarbejde på genbrugsstationen starter i uge 36, og her vil Recirk indsamle brugte hårde hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe, der kan repareres. En del hvidevarer kan fortsætte med deres funktioner med de rette reparationer, og dem vil Recirk udføre for at kunne videresælge de istandsatte produkter med en ny seks måneders garanti og to års reklamationsret.

Det er ikke alt fra genbrugsstationen, der bare kan repareres og få forlænget levetiden. Til gengæld indeholder de fleste maskiner reservedele, som kan hjælpe andre hvidevarer tilbage i funktion. Det der ikke bliver hentet af Recirk sørger Vestforbrænding for, som normalt, bliver genanvendt.

Mere genbrug, mindre CO2

Det betaler sig at købe istandsatte hvidevarer fremfor helt nye. Hvis man køber en genbrugt hård hvidevare, så sparer man i gennemsnit 227 kg CO2 pr. maskine, i forhold til hvis man købte en ny. Det viser en livscyklusanalyse fra Aalborg Universitet, så jo mere der genbruges, jo mindre bliver den samlede CO2-udledning.

”Jeg er stolt af, at Glostrup Genbrugsstation nu i endnu højere grad kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag, hvor vi ikke bare går ud og køber nyt men udnytter vores ressourcer bedre,” fortæller Bo Nørbjerg, direktør i Glostrup Forsyning. ”Det understøtter også vores arbejde med FN’s Verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, for det her fantastiske projekt er netop et skridt mod en mere cirkulær økonomi,” fortsætter han.

Skal dine brugte hårde hvidevarer genbruges? Så skal du sætte dine brugte hvidevarer på en ordentlig måde ved ’Hårde hvidevarer’ containeren på Glostrup Genbrugsstation, og hvis Recirk kan bruge dem, tager de det med.