Bestyrelsesformanden foran Ejby Vandværk

Med Ejby-vand i årerne

Vand

Ejby Vandværk blev revet ned i starten af dette år. Det har ikke været i brug siden 2017, da Glostrup-borgerne i dag får deres vand fra Hovedvandværket og Hjælpevandværket.

Men hvad er historien bag det gamle Ejby Vandværk fra 1908? Og hvordan føles det at skrive under på nedrivningen af noget, ens forfædre har været med til at bygge? Bestyrelsesformand for Glostrup Forsyning Leif Meyer Olsen fortæller.

I den lille landsby Ejby – med gadekær og gamle gårde – mødtes 29 grundejere den 28. november 1907 og planlagde, hvordan de skulle få deres egen, stabile vandforsyning, og samme aften underskrev de ”Vedtægt for Egby Vandværk”. I starten af 1908 blev et skøde fra Gårdejer Søren Peder Larsen om salg af en parcel fra gården underskrevet, og så kunne vandværket opføres. De nye ejere hed Andelsselskabet Egby Vandværk.

”Min fars plejefarfar hed H.P. Larsen, og han var med til at stifte Andelsselskabet Egby Vandværk. Prøv at se, her står alle medlemmernes underskrifter,” siger Leif Meyer Olsen og peger ned på fotokopierne af de originale aftaledokumenter. Hans Peter Larsen står som den tredje underskriver på en lang liste af andelshavere.

Aftaledokumenter for Ejby Vandværk

Vi drikker stadig Ejby-vand

Starten af 1900-tallet var industrialiseringens tid, hvor virksomheder skalerede op og industrier krævede flere kræfter end tidligere. Derfor har bønderne i Ejby – med smedjer, mejerier og landbrug – sandsynligvis haft et større og større behov for en stabil vandforsyning, og resultatet var opførelsen af deres eget vandværk.

Siden da er meget vand løbet igennem vandværket, men i 2017 stoppede Ejby Vandværk dog med at pumpe drikkevand ud til borgerne. Tiden var løbet fra det gamle vandværks teknologiske kunnen og et Letbaneprojekt kom pludselig i vejen for vandledningerne. Derfor besluttede bestyrelsen i Glostrup Forsyning, at der skulle etableres en ny råvandsledning, som førte det oppumpede Ejby-vand hen til de nyere vandværker, Hovedvandværket på Ørnebjergvej og Hjælpevandværket på Stadionvej.

Leif Meyer Olsen sad som bestyrelsesformand i Glostrup Forsyning og var med til at træffe denne beslutning. Men beslutningen var ikke så svær, selvom båndet til vandværket er mere familiært end de fleste andre i forsyningen kan prale af. Glostrup Forsyning ejer det gamle vandværk og grunden, det stod på. Det personlige og professionelle bånd til vandværket er altså ikke til at tage fejl af. 

”Man kan godt blive nostalgisk, og havde det været en flot bygning, havde vi nok fundet på noget at bruge den til. Men bønderne var nogle sparsommelige typer, så vandværket skulle bare være billigt og effektivt. Bygningen har overlevet sig selv og jeg må indrømme, at jeg ikke har så stærke følelser for den mere”, siger Leif Meyer Olsen, bestyrelsesformand i Glostrup Forsyning.

Ejby – sin helt egen

”Et stenkast fra Ejby Vandværk lå Spirgården. Her boede min oldemor, Maren Kirstine Pedersen – en kvinde med 77 oldebørn. Vores familie går faktisk 13 generationer tilbage i tiden, og de kan alle spores til Ejby-området. Jeg har fundet familie tilbage fra 1607 og 1608, Morten og Mette Jensen. Morten var klokker i Glostrup kirke. Det er sjovt, ikke?,” spørger Leif Meyer Olsen.

Ejby, eller Egby, som det hed i 1907, er en del af Glostrup Kommune, men har altid sørget for at værne om sit område. Derfor bliver folk boende i flere generationer. Og selvom der efterhånden er mange flere parcelhuse og almindelige villaveje end gamle gårde, formår byen stadig at bevare sin landsbystemning.

”Jeg voksede op i Ejby og har boet andre steder sidenhen. Men det har altid været klart, at vi skulle tilbage til Ejby”, fortæller Leif Meyer Olsen, mens hans barnebarn Niclas stiller pokemonfigurer op på rækker. Niclas og hans forældre bor heller ikke langt væk fra formand farfar, og noget tyder på, at familien Olsen har det bedst sådan.