Fyldt skraldepose med forskellige typer affald i

Tvivl om moms på affaldsgebyr ved private husstande

Affald

Vores kundeservice har på det seneste modtaget henvendelser vedrørende moms på affaldsgebyrer.

Det sker på baggrund af, at der i november 2020 kom en afgørelse mod flere kommuner i Landsskatteretten om gebyrer på affald. Dommen lød, at det er i strid med EU-lovgivningen at opkræve moms på affaldsgebyrer ved private husstande.  

Det skyldes, at indsamlingen hos private husstande vurderes som en ”myndighedsopgave”, da det er de enkelte kommuner, der er pålagt affaldsindsamlingen. Ifølge EU-lovgivningen på området, må der ikke pålægges moms på affaldsgebyrerne, hvis/når der er tale om myndighedsopgaver.  

Hvorfor opkræver Glostrup Forsyning stadig moms på affaldsgebyret? 

Det er ikke sådan, at når der falder en dom på området, at alle ændrer praksis med det samme. På baggrund af sådanne domme skal SKAT altid udarbejde et styresignal, der bestemmer den nye praksis på skatteområdet. Det er først efter dette styresignal er kommet, at alle virksomheder evt. skal implementere ny praksis.  

Til gengæld skal de kommuner, der i sagen fik en dom mod sig, ændre praksis med det samme. Det skyldes, at de kommuner var en del af sagen i Landsskattestyrelsen.   

Da Glostrup Forsyning ikke var en del af sagen, og da forsyningen heller ikke er en kommune men et privat momspligtigt selskab, er der ikke såkaldt hjemmel til at fjerne momsen på affaldsgebyret, som reglerne er i dag.   

Hvad sker der, hvis der ikke må være moms på gebyret? 

Som sagt mangler der stadig et styresignal, der bestemmer den fremtidige praksis for moms på affaldsgebyret. Sagen i Landsskatteretten berørte dog kun kommuner og ikke private selskaber, hvilket Glostrup Forsyning er.  

Derudover er der indgået et politisk forlig i Folketinget om, at affaldsområder skilles ud af kommunerne og selskabsgøres Det er allerede tilfældet for Glostrup Forsyning, der blev et selvstændigt selskab i 2010. 

Uanset hvad har en eventuel fritagelse for moms ikke stor betydning for det affaldsgebyr, private husstande skal betale. En fritagelse for moms betyder nemlig, at der heller ikke kan fratrækkes moms på de udgifter, forsyningen har. Affaldsselskabet i Glostrup Forsyning skal også ’hvile i sig selv’, og det betyder, at Glostrup Forsynings indtægter og udgifter skal gå lige op. Derfor vil kunderne uanset, om der er moms på affaldsgebyr eller ej, skulle afstå samme udgifter til håndteringen af affald.